Хранене
Препоръки за правилно хранене на вашето дете
Няма съмнение, че е много важно у децата ни да се изградят здравословни хранителни навици!
Световната здравна организация препоръчва 5 основни правила за здравословно хранене:
1. Кърмене на бебета и малки деца
Препоръчва се кърменето на бебетата да става до 6 месечна възраст, като честотата и времето на кърменето трябва да се адаптират към потребностите на детето. След навършването на 6 месеца до 2 годишна възраст и повече се препоръчва даване на храна, подходяща за тази възраст от гледна точка на безопасност на храните, като тя служи за дохранване към кърменето. В храната за дохранване не бива да се слага сол или захар.
Защо?
Кърмата осигурява всички хранителни вещества и течности, необходими за здравословния растеж и развитие на детето до 6-месечна възраст. Бебетата, които са кърмени през цялото това време имат по-добра устойчивост към най-често срещаните детски заболявания, като диария, респираторни и ушни инфекции. Децата, които са кърмени през цялото това време, на по-късен етап от живота им, са изложени на по-малък риск от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.
2. Разнообразно хранене
Препоръчителното хранене включва комбинация от различни видове храни, като зърнени храни (пшеница, царевица, ръж, ориз, овес), храни, богати на нишесте (картофи), бобови растения (боб, грах, леща), зеленчуци, плодове и храни от животински произход (риба, месо, яйца, мляко и млечни продукти).
Защо?
Ежедневният прием на непреработена и прясна храна осигурява достатъчни количества основни хранителни вещества за организма. Също така, така се приема храна, която не съдържа големи количества захар, мазнини и сол, които причиняват затлъстяване и метаболитни заболявания. Правилното и балансирано хранене е особено важно за здравословния растеж и развитие на децата.
3. Прием на много плодове и зеленчуци
Препоръчва се прием на различни плодове и зеленчуци. Закуските трябва да се състоят от пресни плодове или зеленчуци вместо храна с високи концентрации на захари, сол и мазнини. За да се запазят витамините, трябва да се ограничи термичната обработка на плодовете и зеленчуците. Ако се консумират сушени или консервирани, се препоръчват продукти без добавена сол и захар.
Защо?
Плодовете и зеленчуците са основни източници на витамини, минерали, фибри, растителни протеини и антиоксиданти.
Хората, чиято диета изобилства от плодове и зеленчуци, са изложени на значително по-нисък риск от наднормено тегло или развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак.
4. Умерен прием на масла и мазнини
Препоръчително е да се използват растителни масла, които съдържат ненаситени мазнини (зехтин, соево масло, слънчогледово масло), а не животински мазнини (масло, свинска мас) или масла, богати на наситени мазнини (кокосово масло, палмово масло). По отношение на месото, консумацията на птиче месо и риба с по-ниско съдържание на мазнини е за предпочитане пред червеното месо. Приемът на преработено месо трябва да бъде сведен до минимум, поради високото съдържание на мазнини и сол. Когато е възможно, трябва да се предпочитат мляко и млечни продукти с намален или нисък процент масленост. Много е важно е да се избягват преработени, печени или пържени храни, които съдържат промишлено произведени трансмазнини.
Защо?
Мазнините и маслата са концентриран източник на енергия и тяхната прекомерна консумация (особено на лоши мазнини) може да бъде вредна за здравето, особено за сърдечно-съдовата система.
5. Намален прием на сол и захар
При готвене се препоръчва само много малко сол.
Също така трябва да се избягват чипсовете и гризините, особено тези с високо съдържание на сол и захари. Консумирането на напитки, които съдържат много захар (газирани напитки, плодови сокове, подсладено кисело мляко и друго мляко) трябва да бъде ограничено. Торти, бисквити, шоколад и други подобни сладки храни трябва да се заменят с пресни плодове.
Защо?
Хората, в чието хранене има много натрий (включително сол), са изложени на висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Тези, в чиято храна има много захар, са изложени на висок риск от наднормено тегло и проблеми със зъбите. Намаляването на приема на захар в редовното хранене намалява съществено риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.